+36 30 4959207 muzeumdent@muzeumdent.hu 1013. Pauler utca 19.

Gyerek fogszabályozás

Gyermek fogszabályozás

Sok szülő úgy véli, hogy a fogszabályozással várhat, amíg gyermeke tinédzserkorba lép. Az igazság azonban az, hogy a gyermekek fogászati problémáinak fiatalabb korban történő kezelése, csökkentheti a későbbi fogszabályozási kezeléssel töltött időt. Számos olyan fogászati probléma van, amely kora gyermekkori fogszabályozással korrigálható.

Mit jelent a gyermekkori fogszabályozás?

A fogszabályozás egy olyan fogászati kezelés, amely az állkapocs és a fogak helyzeti problémáit korrigálja. Minden fogszabályozó kezelés célja, hogy a fogakat úgy igazítsa, hogy a felső és az alsó fogsor megfelelően illeszkedjen.

Ahogy a neve is mutatja, a gyermek fogszabályozás a kisgyermekek fogszabályozó kezelését jelenti. A fő különbség a gyermekkori fogszabályozás és a felnőttkori között az, hogy az előbbi kezelési eljárásai elsősorban megelőző jellegűek. A fogszabályozó szakorvos felismeri a rossz szokásokat és korai problémákat, amelyek a jövőben fogszabályozási problémákat okozhatnak – és javaslatot tesz annak megelőzésére, kezelésére.

Milyen jelei lehetnek annak, hogy egy gyermeknek fogszabályozásra lenne szüksége?

Míg egyes gyermekek számára előnyös lehet a fogszabályozás, másoknál előfordulhat, hogy nincs szükségük rá. A rendszeres fogászati ellenőrzés során a fogorvos segít megállapítani, hogy szükség van-e fogszabályozó kezelésre röntgenfelvételek és egyéb speciális vizsgálatok segítségével. Ezek segítenek a fogorvosnak nyomon követni az esetleges rendellenességeket. Többek között az alábbi problémák esetén érdemes mielőbb felkeresnie minket gyermekével:

 • Harapási vagy rágási nehézségek
 • Aránytalan állkapocs
 • “Kattogó” állkapocs, fájdalom rágásnál, beszédnél
 • Szemmel láthatóan összezsúfolódott fogak
 • A tejfogak elvesztésének szokatlan ideje
 • Rendellenes fogsor, a fogak nem érnek egymáshoz
 • Szájon keresztül és nem az orrán lélegzik

Minden gyermeknél érdemes hétéves korig elvégezni az első fogszabályozási szűrővizsgálatot, még akkor is, ha nincs látható rendellenesség. Így a legtöbb esetben még időben észrevehetjük a problémákat, mielőtt komolyabb beavatkozásra lenne szükség. Rendelőnkben az alapos vizsgálatot követően gyermekére szabott kezelési tervet készítünk, természetesen mindvégig Önnel egyeztetve.

Örökletes fogászati problémák

A fogszabályozással olyan fogazati rendellenességek is korrigálhatók, melyek örökletesek. A gyermekkorban kezeletlen problémák, mint például a túlharapás, az alulharapás, a fogak elhelyezkedésével kapcsolatos eltérések, valamint az állkapocs problémái – később egyéb fogászati gondokat eredményezhetnek. Emellett a gyermekek körében elterjedt negatív szokások, mint az ujjszopás, ceruzarágás, és a folyamatos szájon át történő légzés szintén fogszabályozási problémákhoz vezethetnek. Fontos a jelek és tünetek korai felismerése és – amennyiben szükséges – kezelése, még akkor is, ha az állapot nem tűnik előrehaladottnak vagy rendellenesnek.

Fogszabályzók gyermekeknek

Milyen fogszabályozó a legjobb a gyermekem számára?

Küldetésünk, hogy gyermeke fogazata egészséges legyen, ehhez pedig ma már számos modern megoldás áll rendelkezésünkre. A fém fogszabályozó sok páciens számára kiválóan megfelel, de az új alternatívák, mint a kerámia fogszabályozó és az alignerek (pl. Invisalign®, ClearCorrect, stb.) komoly konkurenciát jelentenek a hagyományos fogszabályzóknak. Az ideális fogszabályzó kiválasztása általában a költségek, a megjelenés és a gyönyörű, egészséges mosoly eléréséhez szükséges lehetőségek alapján történik.

Fém fogszabályzó

A jó hír az, hogy még a mai hagyományos fogszabályzó is nagyon messze van azoktól a régi iskolai készülékektől, amire talán sok szülő emlékszik gyermekkorából. A fém fogszabályozók sokkal kevésbé tolakodóak és észrevehetőek, mint régen. A brackettek mérete az idők során jelentősen csökkent, valamint a fogszabályozó drótok készítéséhez használt anyagok is megváltoztak. Ez a fogakra kisebb erőhatást fejt ki, így a fogszabályozási folyamat kényelmesebbé vált. A drótot a brackettekhez rögzítő gumik ráadásul többféle színben kaphatók. Sok páciens számára a fogszabályozás egyik legizgalmasabb része, hogy minden látogatás alkalmával kiválaszthatja ezeket a színeket.

A fogszabályozó készülékek közül a fém fogszabályozók bírják a legnagyobb erőhatást. Kevésbé valószínű, hogy eltörnek, mint a kerámia brackettek; ez nagy előny azoknak, akik nehezen mondanak le a kezelés során a kemény és ragadós ételekről, amiket egyébként a fogszabályozó kezelés alatt kerülni kell. A fém fogszabályozó lehet a legjobb választás azoknak a pácienseknek, akiknek összetettebb fogszabályozásra van szükségük.

A fém fogszabályozó a legjobban látható készülék, ez pedig a megjelenésükkel kapcsolatban öntudatos páciensek számára nem mindig vonzó.

Kerámia fogszabályzó

A kerámia fogszabályzó hasonló a fém készülékhez, és ugyanazt a megoldást alkalmazza. A legnagyobb különbség azonban, hogy a kerámia készülék kevésbé feltűnő, mivel átlátszó vagy fogszínű kerámia és valamilyen kompozit töltőanyag keverékéből készül.

A kerámia fogszabályozó kevésbé látható, sokak számára esztétikusabb látvány, mint a fém, ugyanakkor hasonlóan tartós. Egyes páciensek szerint ráadásul kényelmesebb is.

A kerámia fogszabályozók mellett nehezebben észrevehető az esetlegesen lerakódott lepedék, ezért itt is kiemelten fontos a megfelelő tisztítás. Ritkán, de előfordulhat, hogy bizonyos fogmozgatások nehezebben kivitelezhetőek vele a biomechanikai tulajdonságai miatt. Emellett könnyebben törik, mint a fém változat, ezért nagyon fontos, hogy a páciensek ügyeljenek arra, hogy mit esznek.

Átlátszó fogszabályzók

A kivehető, átlátszó fogszabályzók az alignerek népszerűbbek, mint valaha, mivel rugalmasabb és kevésbé észrevehető megoldást kínálnak a pácienseknek. Az átlátszó fogszabályzót napi 20-22 órán át kell viselni ahhoz, hogy hatékony legyen, és evés vagy fogmosás közben ki lehet venni.

Népszerű választás mind a tizenévesek, mind a felnőttek körében. Sokkal kevésbé láthatóak, így nagyszerű választás lehet azoknak, akik számára elrettentő a hagyományos fogszabályozó. Az alignerek egyik fő előnye, hogy kivehetőek. Ez megkönnyíti a fogselyem használatát, a fogmosást és az étkezést. Ezenkívül az ételkorlátozások, amelyekkel sok páciensnek a hagyományos fogszabályzó használata során szembe kell néznie (pl. túl kemény vagy rágós ételek), nem érvényesek ennél a fogszabályzónál. Sokan arról is beszámolnak, hogy a kivehető fogszabályozókhoz használt műanyag kevésbé irritálja az ínyeket. Az átlátszó fogszabályzók másik előnye, esetén ritkábban kell ellenőrzésre menni.

Az alignerek csak akkor működnek, ha viselik őket, ezért nem biztos, hogy a legjobb megoldás azon páciensek számára, akik nem állnak készen arra, hogy felelősséget vállaljanak a kezelésükért. A készüléket evéshez ki kell venni, és evés után azonnal vissza kell helyezni. Azoknak, akik gyakran veszítenek el tárgyakat, vagy feledékenyek, érdemes megfontolniuk egy alternatív megoldást. Bizonyos komplexebb eltérések nem kezelhetőek vele.

Minden egy helyen gyermeke egészséges mosolyáért

Fogászatunkon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy pácienseink számára időt spóroljunk meg. Éppen ezért rendelőnkben a legmodernebb készülékek is elérhetők ami a kiváló, magas szakmai színvonalú kezeléshez szükséges. Igyekeztünk minél gördülékenyebbé tenni a fogszabályozás folyamatát, így rendelőnkben minden egy helyen elérhető, ami a kezeléshez szükséges. Önnek és gyermekének nem szükséges utazással és várakozással tölteni az idejét, nálunk a kezelés zökkenőmentesen zajlik.

A biztonságos panorámaröntgen, teleröntgen segítségével pontos és kiváló minőségű képet kaphatunk gyermeke fogairól, mely a teljesen személyre szabott kezelési terv elkészítésében is fontos szerepet játszik. A legmodernebb csúcstechnológiát képviselő 3 dimenziós intraorális szkennerrel – mely szintén elérhető rendelőnkben – pedig még hatékonyabb és gördülékenyebb lehet a fogszabályozás. Az eszközzel lehetővé válik a digitális mosolytervezés, valamint minimálisra csökkenthető a mintavételezés szükségessége.

Ha fogászati kezelésre érkezik hozzánk, az alábbiakra kérjük:

 • A kezelés megkezdéséig a rendelő várójában viseljen maszkot.
 • Fontos a megfelelő kézhigiénia fenntartása, a rendelőbe érkezéskor használja a kézfertőtlenítőt.

Köszönjük megértését és együttműködését!

Időpont foglalás

Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot!

  Minden jog fenntartva © 2023